Zdravlje Stada

Početak „Zdravlja stada“ seže u daleku 1999. godinu kada je u sklopu zajedničkog projekta Svjetske banke, Nizozemske vlade i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske, na Veterinarski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu došao dr. Chris Bartels koji je započeo s održavanjem  dvotjednih tečajeva za nastavnike fakulteta. Tečajeve su pohađali Ivica Harapin, Zoran Milas, Korana Stipetić i Goran Bačić. Tijekom 1999. i 2000. održano je više dvotjednih i jednotjednih tečajeva na kojima su polaznici upoznati s osnovama zdravlja stada i  upravljanja proizvodnošću stada. Praktični dio nastave izvodio se na 4 pilot farme u okolici Zagreba. Za svaku farmu bio je zadužen jedan od polaznika. Ivica Harapin – farma obitelji Basrek, Gostović kraj Vrbovca, Zoran Milas – farma obitelji Grbus, Odra kraj Siska, Korana Stipetić – farma obitelji Garašić, Rakov Potok i Goran Bačić – frama obitelji Štaba, Oborovski Novaki. Na sve četiri farme snimljeno je početno stanje. U razgovoru s vlasnicima definirani su planovi i ciljevi te se počelo s redovitim mjesečnim monitoringom farmi. Nakon svake posjete farmi vlasnici su u najkraćem roku dobijali izvješća, na osnovu kojih su mogli pratiti razvoj situacije i provoditi određene promjene u skladu s naputcima polaznika tečaja. Većinu mjera i tretmana na farmama provodili su vlasnici uz pomoć lokalnih veterinara, a polaznici tečaja pomagali su im da otkriju nedostatke, te na zajedničkim sastancima s vlasnikom i lokalnim veterinarom prilikom svake posjete farmi ukažu na iste te se dogovore o njihovom rješavanju. Farme su sistematski praćenje tijekom godinu dana, a rezultati su objavljeni na predavanjima na II Veterinarskom  kongresu u Cavtatu 10.-13. listopada 2000. godine*.

Nakon završene prve faze obuke Korana Stipetić i Goran Bačić otišli su na jednogodišnju specijalizaciju na Cornell University, Ithaca, New York, USA tijekom 2001. godine. Pod mentorstvom prof. Ynte Schukkena svjetski priznatog epidemiologa završili su jednogodišnju obuku u sklopu koje su završili nekoliko tečajeva na Veterinary College, Animal Science College i Food Quality College Cornell University. U sklopu obuke također su prošli praktični dio programa u laboratoriju Quality Milk Promotion Services koji je referentni laboratorij za kvalitetu mlijeka države New York. Sa Ambulatory services su obilazili farme u sklopu njihovih rutinskih posjeta, te održali nekoliko tečajeva za muzače o tehnici i higijeni mužnje. Također su sudjelovali u radu Companion Animal Hospital i Large Animal Clinic kao gostujući nastavnici.

Po završetku specijalizacije Korana Stipetić ostala je raditi u epidemiološkom laboratoriju pod vodstvom profesora Hussni Mohammeda na različitim epidemiološkim projektima gdje radi i danas. Goran Bačić se vratio i nastavio s radom na veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nadajući se da će Zdravlje stada i upravljanje proizvodnošću jednog dana postati punovrijedni predmet, a ne da će ga kao do sada morati na mala vrata predavati zainteresiranim studentima kroz seminare. Kad tad će netko shvatiti koliko je to neophodno, ali za mnoge od Vas koji ćete ovo pročitati tada će biti kasno. To ne znači da ne možete potražiti pomoć i savjet na buch800@yahoo.com. Također svi savjeti i sugestije su dobrodošli.

Hvala što ste posjetili naše stranice.

Predavanja

  1. Zdravlje stada i management proizvodnje (2012)
  2. Veterinarska ekonomika i epidemiologija
  3. Današnji veterinari u upravljanju zdravljem i proizvodnošću stadom
  4. Veterinarska ekonomika i epidemiologija u funkciji upravljanja zdravljem i proizvodnošću stada

Publikacije – Klinika za porodništvo i reprodukciju

Dijagnostika i liječenje mastitisa u goveda

Veterinarska andrologija
Rasplođivanje svinja
Rasplođivanje karava i junica
Rasplođivanje ovaca i koza